Z czego robi się czekoladę? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie?"Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze.Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii "Chcę wiedzieć" kształtują dobre nawyki żywieniowe i uczą, jak jeść zdrowo. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia.W serii ukazały się dotychczas: "Czekolada", "Pomidory", "Banany", "Chlebek"
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wiadomo, że do chleba trzeba mąki, ale skąd się ona właściwie bierze? Jak kiedyś uprawiano zboże, a jak robi się to dziś? Co się dzieje w młynie? Czym różnią się mąki i dlaczego te ciemniejsze są zdrowsze? Jakie pieczywo je się w różnych zakątkach świata i dlaczego trzeba unikać takiego, które ma w składzie konserwanty?"Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze.Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii "Chcę wiedzieć" kształtują dobre nawyki żywieniowe i uczą, jak jeść zdrowo. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia.W serii "Wiem, co jem" ukazały się dotychczas: "Chlebek", "Czekolada", "Pomidory", "Banany".
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Miód to nie tylko słodki smakołyk, lecz także naturalny lek! Warto z nim zaprzyjaźnić dzieci, przy okazji wyjaśniając, jaką rolę w jego powstaniu odgrywają owady. Poznaj tajniki pracy pszczelarza i dowiedz się, od czego zależą smak, zapach i kolor miodu. Sprawdź, jak się prawidłowo obchodzić z miodem i naucz się wybierać najlepszy. "Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii "Wiem, co jem" kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. W serii "Wiem, co jem" ukazały się dotychczas: "Chlebek", "Czekolada", "Pomidory", "Banany", "Makaron".
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 025239 od dnia:2024-04-10 Wypożyczona, do dnia: 2024-06-09
Kto nie lubi keczupu! Ale czy wiesz, jak on powstaje? Gdzie i jak rośnie główny składnik tego sosu - pomidory? Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów, ale początkowo były hodowane jako rośliny ozdobne, gdyż obawiano się jeść czerwone owoce (tak, pomidor to owoc!). Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego warto je mieć na talerzu? Wszystkiego dowiecie się z książki "Pomidory"."Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze.Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii "Chcę wiedzieć" kształtują dobre nawyki żywieniowe i uczą, jak jeść zdrowo. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia.W serii ukazały się dotychczas: "Czekolada", "Pomidory", "Banany", "Chlebek".
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Banany to najczęściej jedzone owoce na świecie, ale czy wiesz, że jeszcze 200 lat temu miały pestki, a wśród 1500 odmian są też warzywne?! To bardzo pożywne owoce bogate w cukry i potas, nabierają słodyczy wraz z plamkami na skórze, dojrzewają w ciemności i lepiej trawią się, gdy jemy je rozgniecione."Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze.Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii "Chcę wiedzieć" kształtują dobre nawyki żywieniowe i uczą, jak jeść zdrowo. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia.W serii "Wiem, co jem" ukazały się dotychczas: "Banany", "Czekolada", "Pomidory", "Chlebek".
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. "Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii "Wiem, co jem" kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. W serii "Wiem, co jem" ukazały się dotychczas: "Chlebek", "Czekolada", "Pomidory", "Banany", "Miód".
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni